Wednesday, October 24, 2012

kebahagiaan...

Terlalu mewar-warkan kebahagiaan sendiri juga adalah pintu kepada ujian-ujian. Misalnya, anda baru sahaja kahwin kemudian anda rasa sangat bahagia sehingga setiap detik romantis bahagia anda ingin disharekan kepada umum. 

Mahu hebahkan bukan sekadar 'kami dah kahwin' tetapi 'kami sangat bahagia.' Malah ada juga segelintir kita tanpa sedar berbangga diri; misalnya -

"Oh sebab aku selalu buat bai
k begini-begini, sebab aku pandai jaga diri aku, sebab aku tak pernah couple, sebab aku jumpa parents dia terus, maka aku alhamdulillah dapat pasangan yang baik. Oh bahagianya aku!"

Tidakkah persis dengan firman Allah:
"Maka apabila manusia disentuh oleh sesuatu bahaya, ia segera berdoa kepada Kami; kemudian apabila Kami memberikannya sesuatu nikmat (sebagai kurnia) dari Kami, berkatalah ia (dengan sombongnya): "Aku diberikan nikmat ini hanyalah disebabkan pengetahuan dan kepandaian yang ada padaku". (Tidaklah benar apa yang dikatakannya itu) bahkan pemberian nikmat yang tersebut adalah ujian (adakah ia bersyukur atau sebaliknya), akan tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahui (hakikat itu). "
( Surah al-Zumar ayat 49 )

Dia lupa. Sebenarnya bahagia itu bukan sebab dia. Tapi Allah.

Begitu juga orang yang gemar bercerita tentang kejayaan demi kejayaan yang diraihnya kepada umum. Malahan berulang kali diulang. Sampai orang yang membaca terasa "eh, macam menunjuk-nunjuk pula...riaknya dia..angkuhnya..muak pula baca.."

Mungkin terlupa firman Allah:

"Sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi Allah jualah pahala yang besar. " (Surah At-Taghabun ayat 16)

---
Bukan tidak boleh mewar-warkan kebahagiaan dan kejayaan sendiri. Tetapi berpada-padalah.

Tidak perlu beritahu sampai orang jelik. Pun tidak perlu sorok sampai orang langsung tidak tahu.

Ingat, kebahagiaan dan kejayaan yang dirasai dan dikecapi nilainya bukan percuma. Tetapi menyusul kemudiannya ujian, dugaan dan rintangan.

Jangan pula status-status kita sebelum penuh dengan entri kebahagiaan-kebahagiaan kita nanti berganti dengan status-status kita berkeluh-kesah, down dan putus asa kerana ujian telah mulai datang.

Cerita ini...

"Zaman sekarang bukan main mudah nak dapat 'awek'. Umpama petik jari sahaja dah boleh dapat. Kenapa tidak? Kenyit-kenyit mata sikit, bomkan ayat-ayat cinta sikit, 'confirm' dah boleh dapat.

Zaman sekarang bukan main mudah untuk dapat 'awek muslimah'. Mungkin tidak semudah petik jari tetapi kalau bijak bermain kata, cuba ucapkan ayat-ayat berbaur keinsafan sikit, tunjuk gaya penampilan yang nampak
 alim sikit, ucapkan kata-kata tazkirah 'confirm' dah boleh dapat.

Haih! Inilah yang terjadi apabila terlalu kerap disajikan program-program televisyen (drama/ realiti tv/ filem) yang konon-konon berbentuk keagamaan tetapi banyak yang tidak mengikut syariat.

Bagaimana boleh watak seorang ustaz dipaparkan sedang bercinta dengan seorang wanita 'alim'? Dan bagaimana pula sekumpulan pelajar Mesir yang ditunjukkan dalam sebuah drama pergi melancong berempat (dua lelaki dan dua perempuan) bersama-sama seolah-olah mereka tidak tahu bahawa perkara-perkara begitu boleh menimbulkan fitnah? (kerana bukan urusan penting)

Patutlah segelintir remaja yang tidak memahami konsep bercinta 'cintun' menganggap bahawa 'couple' itu dibenarkan dalam Islam asalkan tidak pegang tangan dan bersentuhan cukuplah untuk perkara itu menjadi halal.

Tetapi, zaman sekarang bukan main payah untuk kita jumpa dan miliki hati Muslimah Mujahidah Solehah, kerana mereka ini bukan sebarang wanita.

Mereka ialah wanita-wanita yang berpegang pada prinsip hidup! Bagi mereka ketegasan terhadap kaum Adam itu adalah satu mutiara dalam hidup mereka, sifat manja (gedik) terhadap kaum Adam yang ajnabi langsung tidak akan wujud dalam diri mereka!!

Inilah contoh Muslimah Mujahidah Solehah! Jadi, wahai kaum hawa buatlah pilihan untuk berada di golongan wanita yang bagaimana. Saya yakin! Anda sudah mampu berfikir yang baik dan buruk tentang sesuatu perkara."

: MALU YANG HILANG, RIAK YANG TIDAK TERLIHAT ::

(Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang)

ADIK : "Kak, kenapa saya TAK PERNAH pun nampak akak letak gambar akak kat dalam FB?"

Terdiam, dan kemudian akal fikiran menyusun kata. Termangu-mangu untuk mengungkapkannya.
AKAK : "Sebab akak MALU, dik.."

ADIK : "Erk, malu? Akak, kan PAKAI PURDAH, nak malu apanya kak. BUKAN orang tau pun muka akak.."

Diam sebentar.
AKAK : "Dik, akak pakai purdah BUKAN SEBAB akak nak bagitahu kat semua orang yang akak pakai purdah. Tambahan pula niat akak berFB bukan untuk mencari kenalan hatta berkenal-kenalan dengan orang baru. NIAT AKAK hanya satu je, untuk SHARE ape-apa yang bermanfaat. Biar manusia melihat SEGALA BEKALAN untuk mereka di dunia ini di wall akak, BUKAN MEMERHATIKAN siapa akak.."

ADIK : "Tapi, kak, saya tengok RAMAI BUDAK yang pakai purdah suka letak gambar-gambar mereka kat FB? Ada tu, satu gambar ni, saya tengok, dia tulis kat gambar tuh, 'sahaja aku berniqob kerana Allah'. Apa pendapat akak?"

Aku terdiam. Memerhatikan sekeliling, cuba untuk mencari ayat yang sesuai. Bukan aku tak boleh terus lancar mengeluarkan pendapat, cuma sahaja berurusan dengan perkara yang boleh mendatangkan fitnah ini, akal fikiran serta ilmu itu perlu seiring.

AKAK : "Dik, di antara DOSA ZAHIR dengan DOSA BATIN, dosa batinlah yang PALING BERAT kerana kesalahan di dalam hati TIDAK DILIHAT oleh manusia lain dan JARANg-JARANG TEGURAN dapat menyedarkannya. Dosa zahir, terang-terang kita nampak salah dan terus kita tegur. Tapi, kat dalam..siapa yang tahu, dik melainkan kita dan Allah sahaja.."

~~~~~> Wahai adikku yang kusayang, bila kita rasa malu, kita TUTUP..dan bila kita tutup pada zahir, CUBALAH pula untuk MENUTUP BATIN kita..memang, di akhir zaman ini, TERLALU RAMAI yang MEMAKAI PURDAH, tetapi, di antara keramaian itu..nak jumpa MUTIARA yang benar-benar menutup kerana MENCARI KEREDHAAN Allah itu SANGAT SUSAH..

#Renungan ♥♥